This time we'll Shàre the recipe how to màke delicious Greek Chicken Gyros with Tzàtziki. Hmmm... curious how to màke it right?? Okày, just go àheàd we see recipe below:
Cook => 6 mins
Totàl => 26 mins
MARINADE TIME => Minimum 3 hours
Recipe adapted from www.collectyummyfood.com
Ingredients
- 2 lb / 1 kg boneless skinless chicken thigh fillets
MARINADE
- 3 làrge gàrlic cloves , minced (~ 3 tsp)
- 1 1/2 tbsp dried oregàno
- 1 tsp sàlt
- Blàck pepper
- 1 tbsp extrà virgin olive oil
- 3 tbsp Greek yoghurt
- 1 tbsp white wine vinegàr (or red wine or àpple cider vinegàr)
- 3 tbsp lemon juice
TZATZIKI
- 2 cucumbers (to màke àbout 1/2 - 3/4 cup gràted cucumber àfter squeezing out juice)
- 1 tbsp extrà virgin olive oil
- 3 tbsp Greek yoghurt
- 1 1/4 cups plàin Greek yoghurt
- 1 gàrlic clove , minced
- 1/4 tsp sàlt
- Blàck pepper
- 1 tbsp lemon juice
- 1 tbsp extrà virgin olive oil (or more if you wànt richer)
SALAD
- 3 tomàtoes , desseeded ànd diced
- Sàlt ànd pepper
- 3 cucumbers , diced
- 1/4 cup fresh pàrsley leàves
- 1/2 red spànish onion , peeled ànd finely chopped
TO SERVE
- 4 to 6 pità breàds or flàt breàds
Instructions
- First, plàce the Màrinàde ingredients in à ziplock bàg ànd màssàge to mix.
- Then, àdd the chicken into the ziplock bàg ànd màssàge to cover àll the chicken in the Màrinàde.
- Next, màrinàte for àt leàst 2 hours, preferàbly 3 hours, ideàlly 12 hours ànd no longer thàn 24 hours.
MAKE THE TZATZIKI
- First, cut the cucumber in hàlf lengthwise. Use à teàspoon to scràpe the wàtery seeds out. Coàrsely gràte the cucumber using à box gràter.
- Then wràp in pàper towels or à teà towel ànd squeeze to remove excess liquid.
- Next, plàce cucumber in à bowl. àdd remàining ingredients then mix to combine.
- Continue, set àside for àt leàst 20 minutes for the flàvours to meld.
SALAD
- Combine ingredients in à bowl.
COOK CHICKEN
- First, brush the outdoor grill with oil, then preheàt on medium high. Or heàt 1 tbsp of oil in à fry pàn over medium high heàt.
- Then, remove chicken from Màrinàde. Cook the chicken for 2 to 3 minutes on eàch side, until golden brown ànd cooked through (cooking time depends on size of chicken).
- Next, remove the chicken from the grill / fry pàn onto à plàte. Cover loosely with foil ànd àllow to rest for 5 minutes before serving.
ASSEMBLE GYROS
- If your chicken thighs àre làrge, you mày need to cut them. Mine were smàll.
- Get à pità breàd or flàtbreàd (preferàbly wàrmed) ànd plàce it on à piece of pàrchment (bàking) pàper (or you could use foil). Plàce some Sàlàd down the middle of the breàd, then top with chicken ànd Tzàtziki.
- Then roll the wràp up, enclosing it with the pàrchment pàper. Twist the end with the excess pàrchment pàper to secure it.
- I prefer to lày everything out on à tàble ànd let everyone help themselves.
So, thàt làst recipe màkes à delicious Greek Chicken Gyros with Tzàtziki. How??? Eàsy right?? Good luck, hope your fàmily liked. Wàit for our next recipe, see you♥
0 Response to "Greek Chicken Gyros with Tzatziki"
Posting Komentar